Havermout met water

Havermout met water of melk: zo kies je

De voor- en nadelen van havermout met water

In recepten wordt vaak geadviseerd om havermout met melk te maken. Maar wat als je dat niet wilt? Kun je havermout dan ook met water bereiden? En wat zijn de voor- en nadelen van havermout met water? We vertellen je er alles over.

Kun je havermout met water maken?

Havermout kun je op veel verschillende manieren bereiden. Zo kun je er warme havermoutpap van maken of de havermout over je kwark of yoghurt strooien. Maar havermout is ook heerlijk als overnight oats, baked oats of in een bananenbrood.

In veel recepten wordt geadviseerd havermoutpap met melk te bereiden. Misschien ben je lactose-intolerant, houd je niet van de smaak of ben je op zoek naar een plantaardig alternatief. In dat geval kun je je havermout prima met water maken. Wel wordt de smaak van je pap hierdoor wat vlakker en minder romig.

Is havermout met water beter als je wilt afvallen?

Wanneer je havermout met water bereidt, krijg je niet de calorieën en voedingsstoffen uit melk binnen. Deze zuiveldrank bevat onder andere vetten, koolhydraten en eiwitten. Om havermoutpap te maken, voeg je aan een portie havermout van 40 gram ongeveer 200 ml melk toe. Wanneer je kiest voor de halfvolle variant, dan zitten in 200 ml ongeveer 90 kcal. (1)

Als je havermout met water bereidt, krijg je dus minder calorieën binnen, maar je blijft wel profiteren van de voedingsstoffen en het verzadigende effect van havermout. Op die manier kan jouw havermoutontbijt absoluut helpen bij het afvallen.

Basisrecept voor havermout met water

In een paar simpele stappen maak je havermoutpap met water. De verhouding havermout-water is hetzelfde als wanneer je melk gebruikt.

  1. Doe 40 g havermout en 200 ml water in een pan en breng aan de kook.
  2. Laat 2 min. zachtjes koken terwijl je regelmatig roert.
  3. Doe in een kom en laat even staan, zodat de pap wat dikker wordt.
  4. Versier met toppings zoals appel of banaan.

Liever in de magnetron? Kan ook!

Je kunt ook havermout met water maken in de magnetron. Het voordeel daarvan is dat je niet hoeft te roeren tijdens de bereiding. En het scheelt afwas! 😉

Daarvoor doe je havermout en water in een kom en verwarm je deze 2-3 min. op 800 Watt. Gebruik een kommetje dat ongeveer 2x zo groot is als de inhoud, want havermout zet uit tijdens de bereiding. En blijf er de laatste minuut bij, want je pap kan snel overkoken!

Havermout met melk: romiger en smaakvoller

Ben je vooral op zoek naar de lekkerste manier om je havermout klaar te maken? Dan kun je toch beter voor melk kiezen in plaats van water. Daar wordt de pap een stuk romiger en smaakvoller van! De volle variant zorgt voor het meest romige resultaat.

Maar probeer vooral ook eens de verschillende plantaardige alternatieven die verkrijgbaar zijn. Onze favorieten? Ongezoete haverdrink, cashewdrink (doet niet onder voor melk qua romigheid!) en kokosdrink.

Waar kun je havermout nog meer mee mengen?

Je verwacht het misschien niet, maar havermout kun je op veel meer manieren bereiden dan met water of melk. We tipten je al de verschillende soorten plantaardige drinks. Maar wist je dat je havermout ook kunt laten weken in sinaasappelsap, grapefruitsap, kokosmelk, kwark of yoghurt? Op die manier maak je heerlijk verfrissende overnight oats, een ideaal ontbijt voor onderweg.

Maak de lekkerste havermout met Nomly

Als je havermoutpap maakt volgens het basisrecept, is je pap nogal saai en zit er weinig smaak aan. Om van jouw havermoutontbijt een feestje te maken, heeft Nomly kant-en-klare havermoutmixen bedacht in de lekkerste smaken, zoals Sweet Smile (kaneel)Dark ’n Dreamy (cacao) en Berry Blossom (framboos). Gemaakt met de allerbeste, pure ingrediënten, waarvan 30% noten, pitten en zaden. Superlekker, supermakkelijk en supervoedzaam.

Havermout maken met Nomly’s havermoutmixen doe je op dezelfde manier als gewone havermoutpap maken, alleen je hoeft minder vloeistof toe te voegen (160 ml i.p.v. 200 ml). Ook kun je met Nomly heerlijke overnight oats maken.

De informatie in deze blogpost is uitsluitend bedoeld als suggestie ter bevordering van de gezondheid en dient niet als medisch advies. Raadpleeg je huisarts of een diëtist voor persoonlijk advies.

Bronnen:

  1. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-voedingswaarden-zitten-erin/halfvolle-melk.aspx