Baked oats

Wat zijn baked oats én 2x vegan recept

De nieuwste ontbijttrend: baked oats

Baked oats zijn een hit op TikTok. En wij snappen wel waarom! Baked oats hebben dezelfde smaak en luchtige structuur als cake, en zijn daarmee wat anders dan gebakken havermout. In dit artikel vertellen we je wat baked oats precies zijn, of een ontbijtje met (vegan) baked oats gezond is en natuurlijk hoe je ze maakt (incl. 2x makkelijk recept)! Met de havermoutmixen van Nomly heb je dit heerlijke ontbijt namelijk zó op tafel staan.

Wat zijn baked oats?

Baked oats zijn in feite niets anders dan gebakken havermout uit de oven. Máár, de truc zit ‘m in de structuur. Baked oats hebben namelijk dezelfde smaak en luchtige structuur als cake, en zijn daarmee wat anders dan gebakken havermout (waarbij de havermout niet wordt fijngemalen en zijn grove structuur behoudt).

Dit bereik je door de havermout, samen met een paar extra ingrediënten, fijn te mixen in een blender of keukenmachine. Vervolgens schenk je het beslag in ramequins of éénpersoons ovenschaaltjes en doet de oven of magnetron de rest!

Welke ingrediënten bevat een baked oats recept?

De basis bestaat uit havermout. Het maakt niet uit of je fijne of grove havermout of havervlokken gebruikt, want je mixt alles uiteindelijk tot een glad beslag. Je kunt beter geen havergrutten (in het Engels: steel cut oats) gebruiken. Die blijven te grof!

Voor binding van het beslag kun je een eitje toevoegen. Maak je ze liever vegan? Vervang dan door een flax egg (lijnzaad geweekt in water) of gebruik een plantaardig alternatief voor melk.

Een rijpe banaan voegt smaak, een licht zoetje en smeuïgheid toe. Liever geen banaan? Voeg dan een extra scheutje plantaardig alternatief voor melk toe.

Tot slot zit het geheim van luchtige baked oats ‘m in bakpoeder! Dat zorgt ervoor dat de ontbijtcakejes rijzen tijdens het bakken.

Varieer met appel, banaan, chocolade of ander lekkers

De ingrediënten hierboven vormen de basis. Vervolgens kun je eindeloos variëren met ingrediënten als appel, banaan, chocolade, blauwe bessen, wortel, rauwe cacao, notenpasta, kaneel and so on! Zorg bij bittere ingrediënten zoals rauwe cacao wel voor een lichtzoete tegenhanger door een klein beetje kokosbloesemsuiker, ahornsiroop of andere zoetstof toe te voegen.

Zijn baked oats gezond?

Of je ontbijtcakejes uiteindelijk gezond zijn, ligt maar net aan het recept dat je gebruikt! 😉 Er zijn inmiddels tal van recepten online te vinden, maar ze zijn niet allemaal even gezond. Ga je helemaal los met witte chocolade, koekjes en karamelsaus, dan is je voedzame ontbijt eerder een guilty pleasure geworden.

Is elk baked oats recept vegan?

Nee. Er zijn online veel recepten te vinden, maar de meeste recepten bevatten dierlijke ingrediënten zoals eieren en melk.

Onze recepten zijn altijd vegan. En zitten ook nog eens boordevol nutriënten en bevatten weinig suiker. Onze havermoutmixen met noten, pitten en zaden in 4 heerlijke smaken vormen de basis, zodat jij nog maar een paar ingrediënten hoeft toe te voegen. Daar maken we je vast blij mee!

Wat heb je nodig?

Het enige wat je nodig hebt zijn een blender of keukenmachine, ramequins of éénpersoons ovenschaaltjes en een oven of magnetron. De ramequin op de foto heeft een diameter van 10 cm. Iets groter of kleiner kan natuurlijk ook.

Mocht je de ontbijtcakejes in de magnetron bereiden, zorg er dan wel voor dat de schaaltjes ongeveer dubbel zo groot zijn als het beslag, anders rijzen je baked oats letterlijk de pan uit!

Zo maak je ze

In de blender of keukenmachine mix je alle ingrediënten ca. 1 minuut tot een glad beslag. Het beslag gaat de ramequins of ovenschaaltjes in. Vervolgens bak je de ontbijtcakejes ca. 25 minuten in de oven of ca. 1,5-2 minuten op 800 Watt in de magnetron. Easy, toch?

Wat dit zo’n leuk en verrassend ontbijt maakt, is dat je eindeloos kunt variëren met smaken en ingrediënten. Wat dacht je van chocolade baked oats? Of baked oats met banaan en kaneel? Die maak je heel eenvoudig met onze Dark ‘n Dreamy en Sweet Smile havermoutmix. De links naar de recepten vind je hieronder.

Tips voor het perfecte resultaat

  • Vet de ovenschaaltjes of ramequins in, bijv. met milde olijfolie. Zo voorkom je dat je baked oats aan het schaaltje blijven plakken.
  • Wil je graag meer maken? Vermenigvuldig simpelweg het recept en verdeel over meerdere schaaltjes. Op die manier kun je ook voor meerdere dagen vooruit je ontbijt preppen. In de koelkast blijven ze zeker 2-3 dagen goed.

Recept: Baked oats met banaan en kaneel

Dit recept bewijst dat lekker niet per se ingewikkeld hoeft te zijn. Jij hoeft maar 3 ingrediënten toe te voegen om dit heerlijke ontbijtcakeje op tafel te zetten. Met de vertrouwde smaken van banaan en kaneel heb je ongetwijfeld succes; zéker bij de kids. Het recept vind je hier.

Baked oats banaan kaneel

Recept: Chocolade baked oats

Chocolics opgelet: dit heerlijke chocolade ontbijtcakeje heeft een vloeibare binnenkant van pure chocolade… Daar wil je toch mee wakker worden? En het fijne is: je hebt absoluut een voedzaam ontbijt te pakken: laag in suiker en boordevol nutriënten. Het recept vind je hier.

Chocolade baked oats

Scroll naar boven