Havermout koolhydraatarm

Nomly: koolhydraatarmer alternatief voor havermout

Ontdek onze havermout met minder koolhydraten

Havermout is weer helemaal hip & happening. En terecht, want het barst van de goede eigenschappen. Maar havermout bevat ook vrij veel koolhydraten en kan daarom minder geschikt zijn binnen een koolhydraatarm dieet. De havermoutmixen van Nomly zijn een goed alternatief.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Volgens het Voedingscentrum is een koolhydraatarm dieet een dieet waarbij je relatief veel energie uit eiwitten en vet haalt en weinig energie uit koolhydraten. (1) Koolhydraten zitten in onze voeding in de vorm van suikers, zetmeel en vezels. Producten die veel koolhydraten bevatten zijn bijvoorbeeld brood, aardappels, groente en fruit, maar ook frisdrank, koek en snoep.

Wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt, eet je ongeveer 50 tot 130 gram koolhydraten per dag. Dat is ongeveer 2 tot 4 keer minder dan de 210 gram koolhydraten die een gemiddelde volwassen vrouw per dag eet.

Waarom zou je een koolhydraatarm dieet volgen?

Een koolhydraatarm dieet kan ervoor zorgen dat je afvalt. Ook kan een koolhydraatarm dieet gericht zijn op het verbeteren van de bloedsuikerwaarden. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor mensen met diabetes type 2.

Daarnaast zijn er ook diëten met weinig koolhydraten die gebaseerd zijn op het idee dat het gezonder is om bepaalde producten met koolhydraten te mijden. Dit is bijvoorbeeld het uitgangspunt van het Paleodieet.

Past havermout in een koolhydraatarm dieet?

Havermout is een volkoren graansoort die rijk is aan vezels. (2) Het heeft veel goede eigenschappen. Zo werkt havermout cholesterolverlagend en verzadigend, stabiliseert het de bloedsuikerspiegel en heeft het een ontstekingsremmende werking. (3) Het wordt niet voor niets al jaren geprezen als voedzaam ontbijt!

Ondanks al zijn pluspunten, bevat havermout wel vrij veel koolhydraten, zo’n 60 gram per 100 gram. (4) Wanneer je ontbijt met een kommetje pap met 40 gram havermout, dan krijg je 24 gram koolhydraten binnen. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de optelsom van wat je op een dag eet, maar met een ontbijt met havermout, zeker in combinatie met melk en fruit, krijg je al gauw flink wat koolhydraten binnen.

Nomly: koolhydraatarmer alternatief voor havermout

Gelukkig kun je met de havermoutmixen van Nomly genieten van alle voordelen van havermout, zonder al te veel koolhydraten binnen te krijgen. In onze havermoutmixen zitten namelijk maximaal 41,4 gram koolhydraten per 100 gram. Dat is 31% minder dan in havermout. Dat komt doordat we onze havermoutmixen hebben verrijkt met 30% noten, pitten en zaden. Die bevatten volop onverzadigde vetten en eiwitten en verlagen het gehalte aan koolhydraten.

Nomly is verkrijgbaar in 4 lekkere smaken. De voedingswaarden per smaak kun je hier bekijken.

De informatie in deze blogpost is uitsluitend bedoeld als suggestie ter bevordering van de gezondheid en dient niet als medisch advies. Raadpleeg je huisarts of een diëtist voor persoonlijk advies.

Bronnen:

  1. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/koolhydraatarm-dieet.aspx
  2. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-havermout-gezond.aspx
  3. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/volkoren.aspxp
  4. https://nevo-online.rivm.nl/
Scroll naar boven