Havermout water

Havermout met water of melk: zo kies je

De voor- en nadelen van havermout met water

In recepten wordt vaak geadviseerd om havermout met melk te maken. Maar wat als je dat liever niet wilt? Kun je havermout dan ook met water bereiden? En wat zijn de voor- en nadelen van havermout met water? We vertellen je er alles over.

Kun je havermout met water maken?

Havermout kun je op veel verschillende manieren bereiden. Zo kun je er warme havermoutpap van maken of de havermout over je yoghurt strooien. Maar havermout is ook heerlijk als overnight oats, baked oats of in een bananenbrood.

In veel recepten wordt geadviseerd havermoutpap met melk te bereiden. Misschien ben je lactose-intolerant, houd je niet van de smaak of ben je op zoek naar een plantaardig alternatief. In dat geval kun je je havermout prima met water maken. Wel wordt de smaak van je pap hierdoor wat vlakker en minder romig.

Is havermout met water gezonder?

Wanneer je havermout met water bereidt, krijg je niet de calorieën en voedingsstoffen uit melk binnen. Deze zuiveldrank bevat onder andere vetten, koolhydraten en eiwitten. Om havermoutpap te maken, voeg je aan een portie havermout van 40 gram ongeveer 250 ml melk toe. Wanneer je kiest voor de halfvolle variant, dan zitten in 250 ml ongeveer 112 kcal. (1)

Of havermout met water gezonder is, kun je niet zomaar zeggen. Maar door havermout met water te bereiden, krijg je wel minder calorieën binnen. Als je als doel hebt om je calorie-inname te beperken, maar je wilt ook profiteren van de voedingsstoffen en het verzadigende effect van havermout, dan kun je je havermout prima met water maken.

Havermout met melk: romiger en smaakvoller

Ben je vooral op zoek naar de lekkerste manier om je havermout klaar te maken? Dan kun je toch beter voor melk kiezen in plaats van water. Daar wordt de pap een stuk romiger en smaakvoller van. De volle variant zorgt voor het meest romige resultaat.

Maar probeer vooral ook eens de verschillende plantaardige alternatieven die verkrijgbaar zijn. Daarmee doe je de dieren en de planeet een groot plezier. Onze favorieten? Ongezoete haverdrink, cashewdrink (doet niet onder qua romigheid!) en kokosdrink.

Waar kun je havermout nog meer mee mengen?

Je verwacht het misschien niet, maar havermout kun je op veel meer manieren bereiden dan met water of melk. We tipten je al de verschillende soorten plantaardige drinks. Maar wist je dat je havermout ook kunt laten weken in sinaasappelsap, grapefruitsap, kokosmelk of yoghurt? Je bereidt de havermout dan koud in plaats van warm. In dit artikel vertellen we je alles over deze bereidingswijze.

Maak de lekkerste havermout met Nomly

Dat havermout een voedzaam ontbijt is, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar hoe maak je het nu lekker klaar, zonder ingewikkelde recepten en eindeloos in de keuken te hoeven staan?

Daar hebben we bij Nomly iets op bedacht. Met onze havermoutmixen in 4 lekkere smaken hoef jij alleen nog water of (een plantaardig alternatief voor) melk toe te voegen en 2 minuutjes te laten koken. Onze uitgebalanceerde recepturen zitten boordevol nutriënten en bevatten 30% noten, pitten en zaden. Zo kun je erop vertrouwen dat jij je lichaam écht voedt.

De informatie in deze blogpost is uitsluitend bedoeld als suggestie ter bevordering van de gezondheid en dient niet als medisch advies. Raadpleeg je huisarts of een diëtist voor persoonlijk advies.

Bronnen:

  1. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-voedingswaarden-zitten-erin/halfvolle-melk.aspx
Scroll naar boven