Havermout maken

Havermout maken: ontdek alle bereidingswijzen

Havermout maken kan op veel manieren

Wil je lekkere havermout maken? Dan ben je bij Nomly aan het juiste adres. Wij weten hoe je de lekkerste havermout maakt. Of je nu op zoek bent naar een basisrecept voor havermoutpap, andere bereidingswijzen dan pap wilt ontdekken of gezonder wilt bakken met havermout.

Havermoutpap maken: het basisrecept

Voor het maken van havermoutpap, heb je havermout en (plantaardige) melk nodig.

  1. Doe 40 g havermout en 200 ml (plantaardige) melk in een pan en breng aan de kook.
  2. Laat 2 min. zachtjes koken terwijl je regelmatig roert.
  3. Doe in een kom en laat even staan, zodat de pap wat dikker wordt.
  4. Versier met fruit of andere lekkere toppings.

Liever in de magnetron? Kan ook!

Je kunt ook havermoutpap maken in de magnetron. Dat scheelt afwas en je hoeft ook niet te roeren tijdens de bereiding. Sounds great, right? 😉

Daarvoor doe je havermout en (plantaardige) melk in een kom en verwarm je deze 2-3 min. op 800 Watt. Kies een kommetje dat ongeveer 2x zo groot is als de inhoud, want havermout zet uit tijdens de bereiding. En houd een oogje in het zeil, want je pap kan snel overkoken!

Havermoutpap maken met Nomly

Als je havermoutpap maakt volgens het basisrecept, is je pap nogal saai en zit er weinig smaak aan. Om van jouw havermoutontbijt een feestje te maken, heeft Nomly kant-en-klare havermoutmixen bedacht in de lekkerste smaken, zoals Sweet Smile (kaneel), Dark ’n Dreamy (cacao) en Berry Blossom (framboos). Gemaakt met de allerbeste, pure ingrediënten, waarvan 30% noten, pitten en zaden. Superlekker, supermakkelijk en supervoedzaam.

Havermout maken met Nomly’s havermoutmixen doe je op dezelfde manier als gewone havermoutpap maken, alleen je hoeft minder (plantaardige) melk toe te voegen (160 ml i.p.v. 200 ml). Ook kun je met Nomly heerlijke overnight oats maken.

Havermout of havervlokken: welke gebruik je?

Haver is te koop in vele varianten, zoals havergrutten, fijne of grove havervlokken en havermout. Het verschil zit ‘m in de structuur. Havergrutten en havervlokken zijn grover dan havermout. Hoe grover de vlok, hoe grover de structuur van je pap uiteindelijk zal zijn. Havergrutten (in het Engels: steel cut oats) zijn niet zo geschikt voor havermoutpap, want die blijven vrij grof.

Welke variant je kiest, is maar net wat je lekker vindt! Ook kun je de bereidingstijd meewegen, want havervlokken hebben een langere kooktijd (meestal zo’n 10 minuten) dan havermout.

Havermout maken met melk of water

Havermoutpap wordt meestal gemaakt met (plantaardige) melk. Maar je kunt ook havermout maken met water. Als je havermout met water bereidt, krijg je minder calorieën binnen. Wel is de smaak wat vlak en is je pap ook minder romig dan wanneer je (plantaardige) melk gebruikt.

Overnight oats maken met havermout

Wil je eens wat anders maken met havermout dan pap? Ontdek overnight oats: een verfrissend alternatief voor havermoutpap. Overnight oats bereid je door havermout of havervlokken een aantal uur (bijv. ’s nachts) te laten weken in (plantaardige) melk, kwark of yoghurt. ’s Ochtends kun je direct van een gezond ontbijt genieten, thuis of onderweg.

Wil je dit verrassende ontbijt maken? Dat kan heel eenvoudig met de havermoutmixen van Nomly. Jij hoeft alleen (plantaardige) melk toe te voegen. De koelkast doet de rest!

Baked oats maken met havermout

Baked oats zijn een hit, en wij snappen wel waarom. Ze zijn supermakkelijk te maken en smaken naar cake! Daar wil je toch elke dag mee ontbijten? 🙂

Maar: veel recepten op social media en online zijn niet zo gezond. Met Nomly’s havermoutmixen maak je baked oats die niet alleen superlekker zijn, maar ook voedzaam. Ontdek het zelf met onze recepten voor baked oats met banaan en kaneel of chocolade baked oats.

Gebakken havermout maken

Wil je op zondagmorgen je dierbaren écht verwennen? Maak dan eens gebakken havermout uit de oven. Waar je bij baked oats een beslagje maakt, laat je bij gebakken havermout de havermout of havervlokken intact.

Het maken van gebakken havermout kost iets meer tijd, maar gelukkig doet de oven het meeste werk. Het is ook erg leuk om te maken met de kids, en voor deze Snickers havermout met een knapperige korst staan ze vast in de rij om te helpen!

Nog meer ideeën: koekjes, bananenbrood en energy balls

Havermout is niet alleen een heerlijk en gezond ontbijt, maar je kunt er ook fijn mee bakken. Havermout leent zich perfect voor gezondere koekjes en repen. Ideaal voor een verantwoord tussendoortje of gewoon als ontbijt. Of wat dacht je van een supersimpel bananenbrood (maar 3 ingrediënten!), pannenkoeken of voedzame energy balls?

Laat een reactie achter