Elementaire gewoontes

Elementaire gewoontes: kleine stapjes naar groot resultaat

Bij Nomly geloven we dat een fijne dag begint met aandacht. Aandacht voor kleine, goede gewoontes zoals het eten van een voedzaam ontbijt of het doen van een simpele ochtendroutine. Het resultaat van al die kleine stapjes bij elkaar opgeteld is life-changing, aldus James Clear, schrijver van het boek Atomic Habits en expert op het gebied van elementaire gewoontes.

Van droom naar werkelijkheid

Misschien betrap je jezelf weleens op deze gedachte: je wilt iets veranderen in je leven, maar je denkt dat dat alleen lukt als je grote en ingewikkelde stappen zet. Daardoor raak je overweldigd, en aan het eind van de rit doe je maar niks. En zo blijft alles bij het oude.

Wat als dit nu een misvatting is? Wat als het geheim van je dromen en verlangens waarmaken helemaal niet in die grote, levenstransformerende gebeurtenissen schuilt?

Althans, dat is wat James Clear, expert op het gebied van gewoontes en auteur van de bestseller Atomic Habits, ons leert. Op basis van wetenschappelijke inzichten en geïllustreerd met talloze voorbeelden neemt hij je mee in de wereld van ‘atomic habits’, ofwel elementaire gewoontes.

Het principe van elementaire gewoontes

Volgens Clear komt echte verandering voort uit honderden kleine veranderingen – 2 push-ups per dag, 5 minuten eerder opstaan of 1 bladzijde schrijven. Het effect van deze gewoontes is op het eerste gezicht niet merkbaar – misschien zelfs niet eens zichtbaar. Maar als je ze een tijdje elke dag blijft doen, dan kan de kleinste verandering al tot grote resultaten leiden.

Stel dat je 1 jaar lang elke dag 1% beter wordt in iets wat je belangrijk vindt, dan eindig je 37x beter aan het einde van het jaar. Je groei verloopt namelijk exponentieel, waardoor het effect steeds groter wordt. Volg je ‘t nog? Hetzelfde geldt trouwens andersom: als je elke dag 1% slechter wordt, dan heb je na een jaar het nulpunt bereikt. Hmm…

De eerste stap naar verandering

Oké, klinkt interessant, denk je misschien. Maar hóé dan? Hoe zorg ik dat het volhoud? Volgens Clear ligt het niet aan jou (gelukkig maar!), maar is het probleem dat we de verkeerde methode gebruiken. Het schort aan 2 dingen: we veranderen het verkeerde en we doen het op de verkeerde manier. Oef…

Met het eerste punt bedoelt hij: we zijn vaak te veel bezig met wat we willen bereiken, terwijl we ons zouden moeten focussen op wie we willen worden. Dus: bepaal eerst wie je wilt zijn, waar je voor wilt staan en wat je waarden zijn. Vervolgens: bewijs het aan jezelf met kleine overwinningen.

Elementaire gewoontes creëren in 4 simpele stappen

Het is dus belangrijk om te focussen op wie je wilt worden. Vervolgens is het creëren en volhouden van goede gewoontes een kwestie van de juiste aanpak kiezen. James presenteert een bewezen methode die bestaat uit 4 stappen. Bij elk van de stappen stel je jezelf een vraag:

  1. Hoe kan ik het overduidelijk maken?
  2. Hoe kan ik het aantrekkelijk maken?
  3. Hoe kan ik het gemakkelijk maken?
  4. Hoe kan ik het bevredigend maken?

Het geheim van het creëren van goede en het breken van slechte gewoontes zit ‘m in het begrijpen en toepassen van deze 4 vragen. Dus mocht je je afvragen: “Waarom zeg ik dat iets belangrijk voor me is maar handel ik er niet naar? Waarom stop ik niet met ongezond eten? Waarom richt ik niet dat bedrijf op waar ik van droom?” Het antwoord schuilt ergens in deze 4 vragen…

Het boek Atomic Habits van James Clear is verkrijgbaar via Bol.com

Scroll naar boven