Simpele ochtendroutine tips

Een simpele ochtendroutine: 5 fijne tips

Hoe start jij je dag? Heb je een ochtendroutine waarmee je jezelf klaarmaakt voor een nieuwe dag, of vult je ochtend zich vanzelf met alles wat maar om je aandacht vraagt? Sta eens stil bij hoe de morgen er bij jou uitziet. Want een fijne start van de ochtend, geeft je de rest van de dag veel terug. Zit er nog niet zoveel structuur in en wil je ontdekken wat een paar eenvoudige routines voor je kunnen doen? We helpen je graag op weg met onze 5 tips voor een simpele ochtendroutine.

1. Sta iets eerder op

De eerste van onze tips voor een simpele ochtendroutine wordt waarschijnlijk niet meteen je favoriet: begin de dag vroeg. Écht vroeg. De yogi’s zweren erbij. Want, zo luidt de filosofie, ‘s ochtends zit er veel kosmische energie (prana) in de lucht. (1) Door vroeg op te staan profiteer je van de alertheid, levendigheid en lichtheid die deze energie je geeft.

Nu hoef je niet meteen om 5:00 uur naast je bed te staan. Maak een beginnetje door je wekker een kwartier vroeger te zetten. En bouw het zo langzaam op. Geef jezelf de tijd om eraan te wennen en je deze nieuwe gewoonte eigen te maken. Want het laatste wat je wilt, is dat het je zoveel energie kost dat je er na een week weer mee ophoudt.

Of het nu komt door de hoeveelheid levensenergie of meer het gevoelsmatige aspect van het hebben van een voorsprongetje op de rest van de wereld. Maar dat het fijn is om je dag vroeg te starten, daar zijn wij inmiddels van overtuigd.

2. Maak je lichaam wakker

Nummer 2 van onze simpele ochtendroutine tips is je lichaam wakker maken. Maar: no stress. Je hoeft niet meteen een workout van een uur te doen. Een paar stretchoefeningen zijn genoeg om je lichaam te helpen ontwaken. Wees lief voor je lijf en forceer niets. Want zo rechtstreeks uit bed zijn je spieren nog wat stijf.

Een fijne manier om langzaam in beweging te komen en al je spieren aandacht te geven is door 2 of 3 keer de zonnegroet te doen, één van de bekendste yogaseries. Hoewel je de zonnegroet in veel yogalessen op elk moment van de dag tegenkomt, is hij oorspronkelijk bedoeld als ochtendritueel om de zon en de energie die zij brengt te verwelkomen, jezelf te aarden en verbinden met het ritme van de natuur, en ook om de zon te bedanken voor de warmte en het licht dat zij geeft aan het leven op aarde. (2)

Het plaatje hieronder van Happy with Yoga geeft de verschillende stappen van de zonnegroet weer, maar als je deze oefening voor het eerst doet, staan er gelukkig ook genoeg fijne video’s online.

Zonnegroet stap voor stap

Bron: https://www.happywithyoga.com/yoga/yoga-zonnegroet/

3. Doe een korte meditatie of mindfulnessoefening

De fysieke beoefening van yoga werd traditioneel gebruikt als voorbereiding op meditatie. (3) Nu je lichaam een beetje wakker is, is dit het perfecte moment om op een rustig plekje een korte meditatie of mindfulnessoefening te doen.

Er zijn talloze manieren om te mediteren of mindfulness te beoefenen. Misschien heb je al een oefening die voor jou werkt. Of ben je juist op zoek naar nieuwe inspiratie.

We delen graag één van onze favorieten: de “Come to Your Senses” mindfulnessoefening van Emily Fletcher. Emily is een meditatiedocent uit New York en maakt meditatie aantrekkelijk en toegankelijk voor de moderne mens. Wij zijn fan. De “Come to Your Senses” techniek is een korte oefening waarmee je je aanwezigheid in het huidige moment versterkt. Laat je begeleiden door haar vriendelijke stem in de video hieronder.

4. Schrijf je intentie(s) voor de dag op

Nummer 4 van onze simpele ochtendroutine tips gaat over intenties zetten. Er zijn iedere dag zoveel dingen die je aandacht vragen. Kinderen, huisdieren, ongelezen mails, je zieke schoonmoeder, de boodschappen. En oja, je wilde je overspannen collega ook nog een lief kaartje sturen. Je bent blij als je ‘s avonds weer wat van je to-do list kunt afstrepen.

Maar toch voel je je onvervuld, want heb je eigenlijk wel gedaan wat jíj wilde doen? We feel you. Hoewel het fijn en belangrijk is om iets voor een ander te doen, is het net zo essentieel om aan je eigen doelen en dromen te werken. En met een simpele truc kun je daar meer grip op krijgen.

Wanneer je je dag begint met het opschrijven van een intentie, dan lukt het je beter om te bepalen hoe je de dag wilt gaan invullen. Zie het als een soort ankerpunt van waaruit je beslist wat je wel en niet wilt doen. Zo voorkom je dat je aandacht ongemerkt weglekt. En door het op te schrijven en de rest van de dag in je gezichtsveld te leggen of hangen, zet je je intentie extra kracht bij.

5. Geef je lijf een voedzaam ontbijt

Over gezonde voeding is al veel gezegd en geschreven. Hoewel wetenschappers het over veel dingen eens zijn, circuleren er toch ook nog veel tegenstrijdige adviezen. Bijvoorbeeld over het belang van ontbijten, en of dit ontbijt dan licht of stevig moet zijn. Volgens het Voedingscentrum is het belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang. (4) De intermittent fasting trend schuift het ontbijt (of een andere maaltijd) juist terzijde.

Het allerlaatste wat wij zullen doen is je iets voorschrijven. We willen je vooral aanmoedigen om je eigen keuzes te maken en daarbij ook goed naar je eigen lijf te luisteren, want ieder mens is uniek. Geeft een ontbijt je energie of juist niet? En merk je verschil als je eens met iets anders ontbijt?

Als je besluit te ontbijten, zorg er dan in ieder geval voor dat dit een voedzaam ontbijt is, bestaande uit voldoende vezels, (plantaardige) eiwitten en (onverzadigde) vetten. Bij de ontwikkeling van onze havermoutmixen hebben we zorgvuldig gekeken naar de aanwezigheid en juiste balans van deze nutriënten. Doordat we granen, noten, pitten en zaden combineren, zijn al onze producten rijk aan vezels en omega 3-vetzuren en een bron van eiwitten. En altijd laag in suiker. Plus: doordat wij onze havermoutmixen al lekker op smaak hebben gebracht, ben jij ’s ochtends zó klaar. En heb je alle tijd om ook aandacht aan de andere onderdelen van je ochtendroutine te schenken.

Bronnen:

1. Narada Kush (2018). Vedisch leven
2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonnegroet
3. https://delightyoga.com/meditation
4. https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/wat-is-een-gezond-ontbijt-.aspx

Scroll naar boven