Het lekkerste vegan baked oats recept
Met baked oats begin je de dag gezond en ontzettend lekker. We vertellen jou stap voor stap hoe je de lekkerste vegan baked oats maakt. Ontdek hoe simpel het is om te ontbijten met een superlekker ontbijtcakeje dat ook nog eens boordevol voedingsstoffen zit.
Wat zijn baked oats?
Ontbijten met een cakeje: daar wil je wel voor uit bed komen, toch? En dan is het ook nog gezond! Baked oats zijn al een tijdje een hit en wij snappen wel waarom. Bij baked oats bereid je havermout niet als pap, maar bak je het in de oven tot het goudbruin en knapperig is. Hoe je baked oats maakt, vertellen we je verderop in dit artikel.
Gebakken havermout ontbijt uit de oven
Baked oats bak je dus in de oven. Havermout is natuurlijk de basis van je receptuur. Om een ‘beslagje’ te creëren, voeg je een ei, plantaardige melk of bijvoorbeeld een banaan toe. Wil je een 100% plantaardige variant? Probeer eens een flax egg als alternatief voor ei: dit is lijnzaad geweekt in water en zorgt voor dezelfde binding als een ei.
Hoe maak je baked oats?
Baked oats maken is niet moeilijk. Je mengt een paar ingrediënten en mixt deze ca. 1 minuut tot een glad beslag. Hiervoor gebruik je een keukenmachine, blender of staafmixer. Vervolgens doe je het beslag in een ramequin of éénpersoons ovenschaaltje en bak je de baked oats ca. 25 minuten in de oven. Wil je een snelle variant? In de magnetron werkt ook! Ca. 1,5-2 minuten op 800 Watt en je ontbijt is klaar. Zorg wel dat je schaaltjes groot genoeg zijn, want anders rijzen je baked oats letterlijk de pan uit!
Kan ik baked oats ook zonder blender maken?
Je kunt baked oats met een keukenmachine, blender of staafmixer maken. Mocht je deze alledrie niet hebben, dan kun je de ingrediënten ook mengen zonder te mixen. Je krijgt dan wel een andere, meer grove structuur. Ook lekker, maar niet precies zoals baked oats bedoeld zijn.
Welke smaakcombinaties wij aanraden
Wat baked oats zo’n leuk en verrassend ontbijt maakt, is dat je eindeloos kunt variëren met smaken en ingrediënten. Wat dacht je van baked oats met banaan en kaneel? Of varieer met andere fruitsoorten zoals blauwe bessen of frambozen of andere soorten melk zoals kokosmelk of amandelmelk. Als topping kun je nootjes toevoegen. Onze absolute favoriet is baked oats met een binnenkant van vloeibare chocolade. Yummy! Scroll verder voor dit vegan baked oats recept.
Ingrediënten voor vegan baked oats met chocolade
Ontbijt
Voor 2 personen
Vegan, lactosevrij, glutenvrij
5 min. bereiden
25 min. oventijd (of 2 min. in de magnetron)
- 100 g Nomly Dark ‘n Dreamy havermoutmix
- 100 ml haverdrink (ongezoet)
- 1 banaan
- 1 tl bakpoeder
- 2 blokjes pure chocolade (or treat yourself… en doe er 4 in)
- Milde olijfolie voor het invetten van de ramequins of ovenschaaltjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet 2 ramequins of éénpersoons ovenschaaltjes in met een klein beetje milde olijfolie.
- Doe de havermoutmix samen met de haverdrink, de banaan en het bakpoeder in een blender of keukenmachine en mix tot een glad beslag (ca. 1 minuut). Giet het beslag in de ramequins of ovenschaaltjes.
- Druk in elk van de ramequins of schaaltjes een blokje chocolade in het beslag tot deze nét onder staat (voor de chocoholics: maak er gerust 2 van…).
- Bak ca. 25 minuten in de oven tot het beslag gerezen is en een knapperig korstje heeft. Laat een paar minuten afkoelen in de vorm. Enjoy!
Tip: voor een snellere variant kun je deze baked oats ook in de magnetron bereiden (ca. 1,5-2 minuten op 800 Watt). Zorg wel dat je schaaltjes groot genoeg zijn (ongeveer dubbel zo groot als het beslag), anders rijzen je baked oats letterlijk de pan uit!
Sharing is caring
Ga jij aan de slag met dit vegan baked oats recept? We genieten graag met je mee. Deel je creatie op Instagram of Facebook met de hashtag #nomlyfoods of tag ons (@nomlyfoods) in je bericht.
Veelgestelde vragen over baked oats
Kun je baked oats van tevoren maken?
Je kunt baked oats prima van tevoren maken, hoewel direct uit de oven de meest knapperige korst geeft. Mocht je geen tijd hebben om ’s ochtends baked oats te maken, dan kun je je ontbijt prima voorbereiden en bewaren in de koelkast.
Hoe lang kun je baked oats bewaren?
Baked oats kun je 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast.
Waarom oats in de ochtend?
Ontbijten met havermout is een gezonde start van de dag. Deze graansoort heeft namelijk een hele hoop gezondheidsvoordelen. Het stabiliseert de bloedsuikerspiegel, werkt cholesterolverlagend en verzadigt – waardoor het je ook helpt om op gewicht te blijven. En dat is nog niet eens de complete lijst met pluspunten!
Wat is het verschil tussen havermout en oats?
Oats is de Engelse term voor haver. Haver is de naam van de plant waar havermout van wordt gemaakt. In de volksmond worden deze termen vaak door elkaar gebruikt en wordt er havermout mee bedoeld.