Waar zijn vezels goed voor

Waar zijn vezels goed voor?

Je ziet ze vast steeds vaker voorbijkomen op verpakkingen: vezels. Tja, klinkt niet zo sexy als gojibessen, spirulina of bijenpollen, maar vergis je niet! Voedingsvezels zijn een onmisbaar onderdeel van een gezond voedingspatroon. We geven je in dit artikel antwoord op de vraag: “Waar zijn vezels goed voor?”, zodat je deze belangrijke voedingsstof nooit meer links laat liggen.

Wat zijn vezels?

Eet je veel groente en fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten en noten en drink je vooral kraanwater, dan zorg je in grote lijnen goed voor jezelf. (1) En dat komt onder andere door een voedingsstof die je daarmee genoeg binnenkrijgt: vezels.

Volgens het Voedingscentrum is voedingsvezels (kortweg vezels) de verzamelnaam voor een diverse groep koolhydraten die niet door onze darmen worden verteerd of opgenomen. (2) Ons voedsel bevat een mengsel van vele soorten die tot verschillende effecten in ons lichaam leiden. Sommige kunnen vloeistoffen dikker maken, andere houden juist vocht vast en de zogenaamde fermenteerbare vezels worden afgebroken door bacteriën in de dikke darm.

Oef! Best een technisch verhaal dus… Hoe het precies werkt, laten we even voor wat het is. We vertellen je liever waarom het eten ervan zoveel voordelen voor je gezondheid heeft.

Waar zijn vezels goed voor?

Waarom is het zo belangrijk om voldoende vezels te eten? Uit recent onderzoek in opdracht van de World Health Organization (WHO) blijkt dat mensen die veel voedingsvezels binnenkrijgen, een lager risico hebben op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. (3) Ook lopen deze mensen minder risico om jong te overlijden.

Bij mensen met de hoogste vezelinname lagen deze risico’s 15-30% lager in vergelijking tot mensen met de laagste vezelinname. Bovendien hadden de mensen die veel vezels eten een lager gewicht en een betere bloeddruk en totaal cholesterol dan de mensen die weinig namen.

Eten we genoeg vezels?

Hoewel je de laatste jaren steeds vaker hoort dat vezels belangrijk zijn, eten veel mensen ze toch niet genoeg. Uit een onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting onder 26.000 Nederlanders blijkt dat vrouwen gemiddeld 19 gram en mannen gemiddeld 23 gram per dag binnenkrijgen. (4)

De aanbevolen inname ligt een stuk hoger: 30 gram voor vrouwen en 40 gram voor mannen. Belangrijke bronnen van voedingsvezels zijn groente en fruit, aardappelen, volkorenbrood en andere volkoren producten, ontbijtgranen, peulvruchten en noten.

Nomly helpt je een handje

Bij Nomly zijn we scherp op de hoeveelheid vezels in onze havermoutmixen. Al onze producten bevatten minimaal 11,5 gram vezels per 100 gram en zijn daarmee rijk aan voedingsvezels. Wanneer je onze havermoutmixen aanvult met vers fruit, dan ben je al een heel eind op weg om de aanbevolen inname te halen!

Zo zit je met een portie van onze Sweet Smile havermoutmix en een appel al aan 7,9 gram. Ter vergelijking: twee bruine boterhammen met kaas zijn goed voor zo’n 3,4 gram. Dus: als je je dag begint met de havermoutmixen van Nomly en zorgt voor voldoende voedingsstoffen en vezels tijdens de andere maaltijden, dan zit het met die vezelinname wel goed.

De informatie in deze blogpost is uitsluitend bedoeld als suggestie ter bevordering van de gezondheid en dient niet als medisch advies. Raadpleeg je huisarts of een diëtist voor persoonlijk advies.

Bronnen:

1. https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx
2. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/microbioom.aspx
3. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31809-9/fulltext#section-3d6acba1-acea-4be2-8dc9-b7e14e5b6583
4. https://www.mlds.nl/content/uploads/2017/11/MLDS_Buikbarometer_Infographic_Persbericht_Def.pdf