Morning medicine ritueel

Morning Medicine: helend ritueel in 7 stappen

Bij Nomly geloven we dat het leven fijner is als je je goed voelt. En dat het daarvoor belangrijk is om de dag energiek te starten. Dat dit niet altijd even gemakkelijk is, ondervond fitness- & wellness-journalist Angélique Heijligers.

Om zichzelf uit een sombere periode te halen, ontwikkelde ze Morning Medicine: een ochtendritueel dat werkte als een medicijn. Ze ontdekte hoe ze elke nieuwe dag weer met plezier tegemoet kon treden in plaats van de dekens over haar hoofd te willen trekken… We inspireren je graag met de 7 stappen van haar medicijn.

Het Morning Medicine-ochtendritueel van Angélique

In 2017 ging Angélique Heijligers haar grote droom achterna: ze besloot te gaan wonen en werken in Los Angeles. Maar ze had nog nauwelijks voet aan land gezet, of de roes en de roze bril maakten plaats voor gevoelens van somberheid en depressie. Gevoelens die ze al vaker in haar leven had ervaren, vaak als gevolg van een ingrijpende verandering.

In plaats van weg te zakken in een donkere periode, greep ze het moment aan om een helend en aardend ochtendritueel te ontwikkelen. En zo maakte deze lastige tijd voor haar uiteindelijk de weg vrij naar een lichter leven. Ze schreef er het prachtige en openhartige boek Morning Medicine over.

Angélique: “Voor iedereen die een moeilijke periode meemaakt en zich daarin verdwaald of eenzaam voelt: ik hoop dat dit ochtendritueel je helpt om de lichte kant van het leven weer te zien. Want een nieuw begin is altijd mogelijk. Elke dag.”

De unieke waarden van de ochtend

Angélique raakte geïnspireerd door inzichten uit het sjamanisme over de betekenis van de ochtend. Volgens de sjamanen heeft de ochtend een heel eigen, unieke en helende waarde. De energie van een nieuw begin, verwondering, hoop, puurheid en met nieuwe ogen naar de wereld kunnen kijken.

Dat idee sprak haar aan. In plaats van ‘s ochtends direct overvallen te worden door een gevoel van haast om alle schema’s, to-dolijsten en deadlines te halen, wilde ze graag ontdekken hoe de ochtend vóór haar kon werken. Zodat ze vanuit rust en met nieuwe energie aan een nieuwe dag kon beginnen.

De 7 stappen van het medicijn

Voor het samenstellen van haar ochtendritueel haalde Angélique elementen uit de dingen die haar al vertrouwd zijn: yoga, mediteren, trainen, de natuur in en schrijven. Haar Morning Medicine-ochtendritueel bestaat uit dingen waar ze in haar dagelijks leven al positieve energie uit haalt. 7 dagen lang volg je een ritueel van 7 stappen in een vaste volgorde:

Stap 1: word wakker in stilte

Geen wekkerradio die je meteen het wereldnieuws in trekt, geen muziek, geen telefoon die om de twee seconden een melding geeft. Wakker worden doe je in de stilte van de ochtend.

Stap 2: drink, mediteer & stel jezelf een levensvraag

Drink een groot glas water, doe een korte meditatie en stel jezelf een levensvraag. Bijvoorbeeld: ‘Voor welke vijf dingen ben je dankbaar?’

Stap 3: stretch binnen & beweeg buiten

Met een korte stretchsessie stimuleer je je bloedcirculatie, verbeter je je concentratievermogen, krijg je meer energie, ontwikkel je een betere lichaamshouding, onderhoud je je flexibiliteit en creëer je rust in je hoofd. Hallelujah! Door buiten te bewegen maak je contact met je lijf en de buitenwereld.

Stap 4: maak contact met de natuur

Sta met je blote voeten in de aarde, leun even tegen een boom of raak met je handen de grond aan. Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van ‘aarden’, ‘earthing’ of ‘grounding’ is relatief nieuw, maar op blote voeten lopen of met je blote handen in de aarde wroeten is al zo oud als de mensheid.

Stap 5: douchen, tongschrapen & aankleden

De vijfde stap gaat over je persoonlijke hygiëne, zoals douchen (warm of koud!), tongschrapen (een simpele routine waarmee je een enorme hoeveelheid bacteriën verwijdert) en aankleden.

Stap 6: jouw antwoord op de levensvraag

Tijdens het ochtendritueel heb je een levensvraag gekregen om je op te focussen. Nu, op het moment dat je je helder en alert voelt en op het punt staat aan je dag te beginnen, schrijf je het antwoord op.

Stap 7: maak je Morning Medicine-elixer

Bij de laatste stap maak je voor jezelf een Morning Medicine-elixer: een sterk en intens shotje waarmee je je smaakpapillen prikkelt. Wij delen graag één van de recepten in het boek met je.

Morning medicine elixer

Morning Medicine-elixer met biet, komkommer, gember en citroen

Ingrediënten:

  • ½ citroen
  • Stukje komkommer van 5 cm
  • Stukje gember van 2 cm
  • 1 kleine biet

Zo maak je het:

Doe de halve citroen (met schil), de komkommer, het stukje gember en als laatste de biet achter elkaar in de (slow)juicer. Schenk je elixer in een glas en drink het meteen op.

Het boek Morning Medicine van Angélique Heijligers is verkrijgbaar via Bol.com

Scroll naar boven